Sunday, August 12, 2012

Papa proud of anak2 papa

As salam...

Calling all distinguish teater team forever gempaxxx PTSS..Bersama semarakkan Majlis Berbuka Puasa KTM bersama Rumah Perlindungan Kanak-Kanak Arau pada hari selasa 14 Ogos 2012 di Rumah Perlindungan Kanak-Kanak Arau, Main Hall. Its the month of giving and its time for us to encourage all of you to see and experience your own by mingling yourself with these unfortunate people..!! The concept of GIVERS GET! Tangan yang memberi dahulu will easily receive abundance! Marilah kita beramai-ramai semarakkan majlis ini dengan suasana penuh meriah! Salam Ramadhan dari Penyelarasa Kelab Teater dan Muzikal PTSS

video


papa sangat berbangga mempunyai anak2 didik yang sangat teacheable..macam u guy's...every each one of u is my pillar of success....and u will alwys be...may allah bless every each of u..will his might...

to orang2 lama, nafsu...stay focus...and stay until the end with this club...share all the knowledge that u gain from me... over the last 2 years of ur involvements...with all the new comer that u already recruits...don't waste ur year this year...make this year...be a splendid year that can bring up the name of our club and remember all challenge that we have gone through together....that will makes us strong as ONE.....forever..

HOLD THIS MOTO " TEATER FOREVER GEMPAXX" !!!!


Friday, August 10, 2012

Raya nak dekat dah!!!!




pejam celik pejam celik dah nak raya..lagi bape hari lagi kan...

cam ne ni uollss nak raya tapi abg sudip dintis....


mak abg sudip dah mula tunjuk2 kain langsir..tunjuk2 kaftan ala2 siti nurhaliza.

.tunjuk2 wonder bra..matilah ...

tp abg sudip dintis...tunggu bos nak bg bonus raya..

bagaikan menunggu acapan menjadi putih gitew...

ingat dulu mase kecik2..petik jari je mak belikan baju...kasut..

.sekarang bila dah versi2 adik2 ujung 20an ni..semua nak kena beli sendiri.
.azab tul kan...kang raya nak gak kena ulur duit raya kat budak2..
sekarang ni budak2 bg singgit pandai jeling2 nak lagi..
.dulu2 abg sudip 50 posen pun sebat...
                                          
happooorrrr!!!! sepuluh hengget je..give me another 20 plz...

bila citer2 ngan kawan abg sudip diorang selalu citer bila raya jalan ramai2 pi raya umah orang..yang x kenal pun main terjah je..janji dapat duit raya...buat muka bodo je..


abg sudip dulu x de pengalaman cam tu..sebab ape abg sudip ni ni kan jantan pemalu..

.kalau main jalan je umah orang ..tu dia kena libas ngan mak abg sudip...
.entah kenape x tau...bila abg sudip tanya mak abg sudip diam je..

eleh dalam ati abg sudip tau ape dia cakap

 " hello anak aq xda sowg pun buat pangai terjah umh 
owg without ada appoinmnt ok"....kan..
mati lah buat andaian cam tu...harus kena mintak ampun ni kan...

tapi bila raya paling abg sudip suka time raya ialah

 time bermaafan pagi raya adik beradik tu..
harus lah yang 1st salam mak abg sudip salam bapak abg sudip...
dr suasana gumbira terus sayu...
harus lah mak abg sudip n kakak abg sudip tukar mood jadi neng yatimah..
.ratu air mata katanya..mane tak nya sebeban dosa kau ..kan.... 
tu lah sape suruh melawan cakap laki...suruh beli barang dapur ko beli set pinggan acopal..senang raya nanti katanya...

                                                           

tu dia..sesi neng yatimah bermula

yang penting ni abg sudip pun feeling neng yatimah jugak...nak jugak....

mane tak nya abg sudip ni kaki memberontak mak n abah...haruslah mtx ampun...

ape pun bila dah abis bermaafakn ..tadah tangan duit raya lah ni..

.kan kumpul banyak2..ujung mak kita amik katanya nak simpankan.
.then duit tu mane pegi tak tau lesap...bila tanya jawabnya..
." tu baju raya kasut raya ko tu ingat beli pakai bulu"...
.kannnnn....kiranya ganti balik lah kan...hahahah..kelakar kan...

bila dah besar2 ni kalau beraya umah makcik2..

dah macam xde soklan lain nak tanya...antara soklan wajib sedara2 kita tanya...

1) ko keje ape...kat mane..pangkat ape..

2) ni soklan paling x best n malas nak jawab..." bila nak kawen"

kalau dua soklan ni di tanya macam nak lari laju2 je kan...tp itu lah lumrah dunia kan...


dulu2 bila time nak raya..mak abg sudip berlawan2 ngan jiran sape buat kuih paling banyak...time tu lah kuih entah ape2 thah di buatnya...asal banyak...

 adunan sama , mentega, gula tepung..gaul2 bakar...yang satu letak coklat..
yang satu letak ceri..yang satu letak manik2 thah ape tah..
asal nampak lain..bila rase..mmmm..same je...satu adunan lain bentuk..kretif kan...

ber tin2 kuih..mane simpan dalam almari..manekan bawah katil...tutup ketat2..x leh bukak sampai raya..takut lemau katanya...walhal takut anak2 bedal..kang x sempat nak raya...

                                                 
nampak je banyak..rasenya semua same

sekarang ni..tunjuk2 ujung jari je..siap...asal ko banyak duit...x pun click2 internet ..maybank2u..tup tup sampai...kelassss...kalau dulu jangan harap..

ko x buat xde lah kuih raya ko...nampak meletup je kuih ko..menarik..harga tip top.
.rase cam ketiak yenna..ape nak buat dah beli..hidang je lah..
yang makan bukan kita..tetamu...kalau x sedap x lah malu..beli katanya...kannn

kalau baju raya lak..tu dia..setahun seblum raya dah plan nak jahit...tu dia kurung moden..kurung kedah...burung lain kipas blakang...corak bunga.

.macam2 lah..siap yang ade puff kat bahu..wow..chantek sangat lah mase tu...
semua jahit sendiri..kalau nak tempah mahal..lepas tu semua baju mesti nak jahit tangan..tahan lama katanya..
                                                           
dulu corak2 cam ni soooo intrend..sekarang suruh buat alas meja pun ko x nak

sekarang ko jalan je kat jalan TAR berlambak..sepasang 20 30 hengget...

kalau kat mydin lagi lah..ko bawak 100 ko leh beli baju kurung seminggu raya.. kannn...

then sekarang pompuan2 dah feeling x nak pakai baju kurung..nak pakai kaftan..

nak feeling2 dato siti..walhal raut wajah ayati tasrip.. pedulik ape..yang penting baju aku macam siti...kau ade...biar lah kain x resap peluh pun..asal aku paling meletop...kan...
                                               
tadaaaa chantek x aku...

tu dia..mengimbau kisah raya dulu2 katanya...ape pun dunia dah makin maju..dulu lain sekarang lain...kalau xde yang dulu xde yang sekarang...


ape pun korang dah bayar zakat ke..buat penat je pose x bayar zakat..

 pi cepat...nak bayar tu pakai wangi2 skit..
kang amik tu reject zakat korang sebab korang busuk...
nak pi tu scaning2 skit bau mulut..
mau termeninggal amil tu bau mulut korang cam bau kaki kang...

selamat bersoping-sopingan raya uolsssss

Thursday, August 2, 2012

thnxx to uollsss...sb wish my BUFDAY...!!!!

As salam...to all...entry kali ni....tak kutuk sapa2x...xda tips2 berguna..(sudipp..pernah ke ko bgi tips berguna ahahahhaa) entry kali ini....untuk show my greatest gratitude and appreciation to people outside there yang wish bufday abg sudip..genap sudah....umur ku skunk....alhamdullilah..masih berada di dunia dengan izinNYA...

alhamdullilah bufday ku kena pada bulan ramadhan..bulan mulia...dan bulan dihapuskan dosa2 yg lama...semoga abg sudip tergolong dlm golongan allah hapuskan..dosa selama 21 tahun hidup...didunia....aminnn...

and to the people outside there yang wishh mybufday....i just want to say....THANK YOU...and thnxx sb support my blog....

SEMUA...DAN INI ADALAH JALAN TUK KE MALL2X...TUK BELIKAN ABG SUDIP ADIAHHH  BFDAY THNXXXX SUME....heehheehehehhehehe 

Wednesday, August 1, 2012

perbezaan antara lelaki dan wanita bila nk dekat raya





Woot Wooot.. Entry kali ni bukan sebab tak sabar nak raya.. Tapi saje nak bagitau balik apa yang selalu terjadi setiap kali nak Raya.. Semua orang bersuka-ria terutama bebudak yang dalam fikiran dorang nak duit raya dan compete dengan kawan-kawan dorang sape dapat duit raya paling banyak.. haha.. tapi tu raya punya citer... ni citer masa dekat nak raya.. haaa...
*AWAS KONTEN INI MUNGKIN BERAT SEBELAH. PADA KAUM WANITA SILA SEDIAKAN MENTAL DAN FIZIKAL ANDA SEBELUM BACA. JIKA TIDAK, BACA POST LAIN YANG MENYEJUKKAN HATI. (^_^)



Woooshhh... lepas baca tajuk entry ni, korang mesti da terngiang-ngiang apa la bezanya laki ngan perempuan ni kan? kan? kan? haha syok sendiri plak.. ok ok mula mula nak bagitau apa yang orang perempuan selalu buat menjelang nak raya.


PEREMPUAN

baju kurung ni ermmm....kak nak sume lah....!!! ahaahhaha

#1 Pertengahan puasa, masing-masing dah mula pikir-pikir tahun ni nak Shopping baju raya berapa pasang... baju raya tema tahun ni nak warna apa.. haaa bab baju ni, besenya mesti orang perempuan yang tentukan! sebab pe, kalau boleh nak kasi match dengan baju dorang.. haha.. tu baru baju.. belum masuk hand bag, kasut, brooch, macam-macam lagi ar.. pakai pun bukan selalu.. betul x? haha.. jangan marah ye kaum wanita di luar sana.. bukan semua tau tapi kebanyakan.. XD


Abg buang sume yg lama kita beli yang baru court mammoth uat sale!!! hahahaha


#2 Perkakas rumah! haa ni antara yang paling ditakuti dengan para suami. baju raya mungkin boleh tahan lagi sebab ada yang beli pakai duit sendiri.. tapi Sofa, Langsir, Cat, Tv, macam-macam lagi ar.. paling hebat, ada yang nak tukar kereta setiap tahun! perrhhh.. banyak duit? haha... tu belum masuk bekas-bekas kuih, pinggan mangkuk... mintaknya senang.. orang laki ni la yang paling banyak keluarkan duit.. kalau tak dibelikan, mula la tarik muka.. haha.. alasannya, taknak kalah dengan jiran.. mana taknya.. jiran beli itu, nak juga... jiran beli ini, nak juga.. suami jiran kahwin dua, tak kasi pulak ikut? hahahaha... gurau je.. XD

banggg...kita xyah beli kuih raya la tahun ni stokk yg tahun lps pnya ada lagi...(sakit la perut kowg..klu dpt mmbr simpan kuih raya lama2x..ahaahha)


#3 Kuih Raya! Hoho.. yang ni kurang sikit tapi ada segelintir yang dah stat tahun ni nak beli kuih raya banyak banyak sangat.. haha.. kadang-kadang boleh detect.. rumah ni kuih raya temanya ni keras-keras, ada rumah yang manis-manis.. hehe... bukan kuih je... lauk-lauk yang wajib ada pun nak beli gak.. haiiihhh.. semua nak beli.. kan resipi kat internet banyak... buat sendiri ya udah.. lagi jimat.. hehe.. tapi ni ok lagi la kot? ngeee

rasanya  takat ni dapat dipikirkan ni je kot? walaupun ada banyak lagi.. haha... ok ok.. kaum wanita agaknya ramai da yang tak puas ati dengan kenyataan kat atas... boleh debat kat dalam komen nanti ye... debat sihat tau jangan yang tak sihat... hahaha...


LELAKI


#1 Mercun! Yeah!! tak dinafikan kaum lelaki antara yang paling exited nak main mercun.. mungkin yang dewasa tak ramai tapi kami-kami yang berjiwa muda ni sangat suka membazirkan duit bermain mercun di malam hari setiap hari selepas semayang tarawih.. haha.. Teringat dulu main member baling mercun masuk dalam poket.. nasib bek mercun mancis je.. tak kuat tapi da leh buat lobang da kat poket.. haha.. maklumlah.. saya dari kecik duduk kampung.. memang tak dinafikan tiap kali puasa mesti berperang punya.. Tapi tu ar.. ada gak yang mengada-ngada nak tunjuk hebat buat mercun sendiri, campur-campur belerang yang ada.. ntah  dorang buat sebelah lilin ke apa sampai meletup kat situ gak? dah menyusahkan orang laen... orang nak raya kat kampung ko beraya kat Hospital.. hah main lagi mercun tu sape suruh? sepatutnya belajar dari yang pakar dulu.. haha..


terdabomm...kita baakooo ajerrrr

#2 Meriam! Hoo Yeaaahh! ini febret saya.. dulu je masa kecik ada gak buat meriam sendiri guna batang paip simen yang da tak di guna lagi.. beli kalbait kat kedai, pastu malam main ar... bunyik dia memang hebat.. shockwave yang melintas pun buat bulu roma naik.. memang best giler! dulu masa kecik-kecik berani buat meriam bawah tanah a.k.a meriam kubur je.. sebab tu je yang paling selamat.. hehe.. da besa sikit, main meriam macam kat gambar tu.. yang tu yang paling best tu! haha..


oPSSS kantoii dh pakai boxeerr supermen


#3 Tido dari pagi sampai petang... kalau boleh bangun-bangun je da buka puasa.. hampeh! pose sekadar pose je.. langsung tak produktif.. alasan, tak larat.. hahaha... masa pose la ye kata tak larat? masa bukan bulan pose, tido gak dari pagi sampai petang? bangun-bangun tengok dapur lauk tak sedap, malas makan.. da tu boleh lak petang-petang men bola ngan member kan? boleh dikatakan satu hari makan sekali.. ok je tu? woooshhh.. choiii... haha..


#4 Baju raya kalau orang laki aku respek siket.. tak banyak pikir.. kalau boleh, satu pasang baju raya tak kesah nak pakai 2 3 tahun.. betul tak betul tak? haha.. sebab aku sendiri macam tu.. baju raya hijau RM15 beli dekat Banting dari form 4 sampai sekarang pakai lagi.. memang ada baju raya len tapi yang tu febret aku.. haha.. XD

Ok arr tak nak puji laki banyak-banyak nanti ada yang baling lesung batu kat blog ni kang.. haha.. semua ni sekadar pengajaran kita bersama.. Bulan Ramadhan ni kita dilatih untuk menghabiskan duit kita dengan bersedekah, membayar zakat.. dan juga kita harus melatih diri kita supaya berjimat cermat.. ni baru nak raya ni.. belum kira juadah berbuka puasa.. haha.. da da. cukup cukup.. hehe.. pape pun, sesapa yang balik kampung tu, drive safely.. jangan tau nak cepat sampai je.. kang tak pasal-pasal tak sempat sampai da... haaa.. elakkan pembaziran.. yang ada tu selagi boleh dan elok mata memandang untuk menggunakannya, gunakanlah dengan seeloknya..

Selamat Pulang dan Selamat Berpuasa.. ^^

jaga2 lelaki...ini info untuk anda kalau "Perempuan kalau dah start shopping"

As salam semua....tuptaptuptap...kita dh nk dekat raya..n pose...makin lama mkin pendek hry nya....msty ada antara anda yg xsbr nk raya...n dh strt beli langsir..beli baju..sume kan..so ini adalah info tuk lelaki yg sudah berGF , beristeri and kepada anak2 yg blm kawin kepenatan yang anda akan rasa apabila ikut mak2 kowg g belanja tuk raya...hehehehehehehhehe


so entry kali ini..ialah JAGA2 LELAKI...INI INFO UNTUK ANDA KALAU " PEREMPUAN DAH START SHOPPING"


girllsss shopping time....!!!! 

ooooo...takut abg sudip nk tngk!!!!!

Selalu kalau seorang perempuan pergi ke mall mate dye takkan terlepas pandang dari kedai-kedai seperti MNG, PDI, Louis Vuitton,Prada,Jimmy Choo dan sewaktu dengannya. Tapi diorang bukan takat tak lepas pandang malah akan cuba sedaya upaya untuk memasukkan diri dalam kedai tersebut dan melihat baju-baju mahupun accessories-accessories di kedai tersebut. Tahu tak kenapa terjadinya fenomena macam nie? Soalan nie akan abg sudip jawab jap lagi.

Kalau nak dibandingkan lelaki punyer style pulak senang jer. Lelaki nie biasenyer direct jer. Dari rumah dah pikir nak beli ape. Then tengok dalam pocket duit ade berapa, buat anggaran hari nie nak beli ape jer. Then terus pergi ke mall dan beli!! pastuh terus balik. Lingkungan masa tuh agak singkat. Kalau tak paham yang nie. Gambar dari Pakcik Google nie maybe dapat membantu.^__^

Gambar kat atas nie dah cukup menerangkan serba sedikit pasal tabiat lelaki kalau pergi shopping dan tabiat perempuan pulak yang pergi shopping. Setelah kerap kali membuat observation dan survey terhadap kawan-kawan abg sudip yang mostly perempuan, abg sudip senaraikan lah beberapa sebab kenapa girls cenderung kepada aktiviti bershopping. Abg sudip harap sangat lelaki bace entry kali nie walaupun mostly ramai girls jer yang singgah kat blog aku nie. (mata keatas sambil tangan dibahu..lidah ketepi) ahahahahah
Fenomena Shopping Terjadi kerana:
  1. It is their natural habits. Macam lelaki jugak kan, kenapa lelaki ramai minat sukan? mcm bola sepak malam tadi.alah yang seri 1-1 tuh. padahal tak wajib pon minat bola. 
  2. Sebab diorang rasa hobi lain macam kumpul stem or bermain congkak tidak lagi sesuai sebagai aktiviti mengisi masa lapang.
  3. Satu baju memerlukan kepelbagaian aksesori (handbag, gelang, rantai, spek mata, heels, belt) semuanya nak kena matching ngan dress yg diorang beli.
  4. Sebab diorang mampu, kalau tak mampu takde la diorang nak gedik-gedik masuk kedai-kedai macam tuh.
  5. Mengikut kajian hikayat Mael Lambong, shopping merupakan antara salah satu aktiviti yang boleh menajamkan minda seorang wanita kerana mereka sebenarnya meng"analyze" harga, Mengenal pasti "saiz", Memadankan "warna", Membayangkan "bentuk" dan segala jenis characteristic baju, dress, kain, skirt, seluar, accessories yg mereka beli bersesuaian dengan personality diri mereka.~sial nohh. panjang betul penerangan.
  6. Shopping juga membuatkan seorang wanita begitu puas, kerana mereka sungguh  cerewet dalam pemilihan baju-baju dan accessories yg dibeli mereka. Sesuatu yang perfect bagi mereka adalah amat penting, lagi-lagi dalam segi penampilan diri.
  7. Perfume, mascara, foundation, eye liner, eye shadow, lip gloss dan sewaktu dengannya ada ke laki pakai semua nie? takde kan? Tapi kalau pondan tuh lain la. So, logicnya perempuan lah yg kena beli benda-benda macam nie sebab bukan takat nak pakai je malah to make them become more attractive.~Ok jangan nak speaking sangat. 
  8. Bagsbags and lot of bags!!! kenapa perlu? cube korang pikir kalau laki keluar apa je yang diorang bawak? wallet, car key,rokok ngan handphone je paling koman. kalau perempuan? diorang punye wallet, perfume, lip gloss, sikat, hanphone dan handphone lagi, card holder, tisu, spectacles, keys, reminder, Gambar pakwe.ehh... and so on. And bags adalah satu benda yg amat penting bile girls nak keluar pegi mane mane tak kira lah shopping mall ke, event-event dinner keluar jalan sekejap je pun kena bawa bags. 
  9. HEELSSS....... kegilaan mereka, terpikir tak kenapa? Dekat rumah dah ada macam macam jenis heels pun still nak beli heels lagi. Okay 1st sebab keadaan matching with their outfit tu dan 2nd, heels ni lah pelengkap kecantikan diorang sebenarnya. Girls memang camni, dari hujung rambut smpai hujung kaki diorang nak melaram. kalau dari rambut korang boleh perhati die dengan sepit rambutnye, pengikat rambut, bunga-bunga lah,tak pon bulu ape-ape lah and macam-macam lagi. Kat leher dengan rantainya. Di tangan dengan gelang, cincin dan pengilat kuku. pinggang yg memerlukan belt. Dan of course kaki yg memerlukan heels. Itu baru bahagian yg kita nampak, yg kita tak nampak? Aku pun tak taw.heeee ^____^. So heels ni penting sama penting mcm baju yang dipakainya tu. So jgn terkejut kalau kat rumah girlfriend korang ada macam-macam jenis heels yang berbeza inci nya. Plus, heels ni menampakkan girlfriend korang yg agak rendah tu, duduk sama rendah dan berdiri sama tinggi dengan korang.
So for guys, and para boyfriends out there, korang kena lah faham kenapa girls or girlfriend korang suka sangat shopping, bukan diorang nak sebenarnya but they have too... it is for your own good actually. Look at the positive side.

Bayangkan lah korang jalan-jalan ngan girlfriend, pastu orang cakap Ishh!! girlfriend mamat tu tak lawa lah, what the ....... dia pakai? Macam Anna LuLu  seh. Kadang-kadang kalau korang dengar banyak kali korang pun panas hati kan? Mesti lah kalau boleh korang nak girlfriend yang paling attractive among the others kan? So let them be.

Bile die ajak korang teman shopping, temanlah die sekali walaupun ia agak annoying sbb korang harus menunggu lama. But, ape sangat lah tunggu kejap tuh berbanding kasih sayang dicurah kan kan? Kat situ lah datang peranan korang jadi fashion advisor die, die sebenarnye nak buat penampilan terbaik die untuk korang, bukan untuk orang lain. Dia taknak korang lari dari hidup die. Kalu awek korang lawa, korang nak curang pon pikir 2-3 kali. So die kena jadi lebih attractive compare to the others... takyah nak bohong lah kalau korang cakap  tak, sebab aku dah tegok ramai lelaki macam tu, diorang memang suke sangat tegok perempuan yg cantik-cantik, tiptop-tiptop nih. kan??? so lps dh dpt tips nie...hrp sume preparation kowg sume tuk menghadapi peperangan dekat sogo, jusco, the curve, pavilion and fahrenheit...telah tersedia dgn rapi...baiklah semua anggota..baris2 sedia...!!!!!

ko mampu nk arahkan org tuk g berperang xkan??? ahahhahah 

SELAMAT BERBUKA SUME...JANGAN LUPA TERAWIH K...EVEN BUSYY NK RAYA DH NIE